Jak se vyrábí OM-X probiotika Dr.OHHIRA®

Fermentace, geniální metoda "výroby" probiotických bakterií vynalezená přírodou - aneb jak se výrábí OM-X® probiotika

Nejprve se rozmělní směs 14 vhodných, ekologicky pěstovaných rostlin (např. vitální houby maiitake, shiitake, agaricus, řasy hijiky, konbu, wakame a další), které neobsahují pesticidy a insekticidy ani umělá hnojiva. Tyto rostliny používané pro fermentaci se sklízejí, když jsou na vrcholu zralosti a do směsi se přidávají postupně v průběhu celého roku. Rozmělněná směs se následně nalije do kvasných kádí a pro zahájení procesu se do ní přidá 12 specificky zvolených kmenů prospěšných bakterií v obrovském množství (cca 180 miliardám CFU na jednu kapsli).

Bílý bakteriální prášek, který znáte z běžných probiotik je tu tedy pouze na úplném začátku výrobního procesu. Bakteriální kmeny jsou navíc cíleně zvolené s ohledem na to, co v trávicím traktu následně dělají a jaké látky (postbiotika) ve střevě produkují. 

CHCI KOUPIT OM-X® PROBIOTIKA

Napodobení trávicího procesu a "trénink" bakteriálního soužití prostřednictvím fermentace

Bakterie spolu žijí ve stejném prostředí, tráví a fermentují živiny po dobu 3 ( v případě OM-X® probiotik standard) až 5 let (v případě OM-X® probiotik Deluxe), to vše v prostředí napodobujícím podmínky trávicího traktu (vystavení dalším bakteriím a konkurenčnímu boji, pH, anaerobní prostředí, atd) a během tohoto procesu se stane několik zásadních věcí. 

napodobení trávicího procesu

1.) Bakterie se množí a taky umírají. Odumřelé schránky bakterií slouží jako cenná postbiotika a vytváří vhodné prostředí pro život bakterií stejného typu, zároveň přežívají a množí se pouze bakterie, které jsou schopny soužití s ostatními bakteriemi, které jsou nejvíce životaschopné a nejlépe se množí, a kterým se daří v prostředí napodobujícím trávící trakt. Probíhá tedy jakýsi evoluční proces, který z původních laboratorně vytvořených bakterií vytváří zocelené, "vytrénované" borce zvyklé na soužití s ostatními bakteriemi a na prostředí, do kterého se dostanou, až se kapsle s probiotickým extraktem ve střevním traktu začne rozpouštět. 

2.) Při svém životě bakterie vyrábí "vedlejší" látky svého metabolismu, kterým se říká bakteríální metabolity a nebo také postbiotika. Slovo vedlejší jsme dali do uvozovek, protože postbiotika jsou hlavní účinné látky, díky, kterým jsou pro nás prospěšné střevní bakterie přínosné. Těchto mikroskopických látek je v probioticích OM-X® díky několikaleté fermentaci obrovské množství a na 500 typů (jejich kompletní výpis najdete v detailu produktu na našem eshopu) včetně řady SCFA (tj. mastné kyseliny s krátkým řetězcem), butyrátu a kyseliny fulvové. U OM-X® probiotik tedy nemusíte čekat až nebo zda přítomné bakterie takové látky vyrobí, jsou přítomny už v samotném produktu a okamžitě k dispozici.

3.) Bakterie pro svůj život a metabolismus potřebují potravu, prebiotika. Problém s běžnými prebiotiky je v tom, že z principu obsahují nestravitelnou vlákninu nebo komplexní sacharidy a právě proto některým lidem s velmi citlivým trávicím traktem prebiotika nedělají dobře a dráždí jim střeva. U OM-X® jsou prebiotika naopak jednou z hlavních výhod a zásadních složek, Díky tomu, že jsou rostlinné složky rozmělněné, zlepší se stravitelnost a rozpustnost obsažené vlákniny. Během fermentace jsou také vláknina a komplexní sacharidy částečně rozloženy. Díky tomu jsou prebiotika obsažená v OM-X® velmi snadno stravitelná a šetrná k trávicímu traktu, takže jejich benefitů mohou využít i lidé s extrémně citlivým trávicím traktem, kterým běžná prebiotika dělají problém. 

omx probiotika Dr Ohhira

Výroba OM-X® probiotik je tak více podobná výrobě fermentovaných potravin než tradiční výrobě probiotik. Rozdíl spočívá především v délce fermentace, složení rostlinné směsi (14 cíleně zvolených rostlin - mořských řas, vitálních hub, ovoce a zeleniny) a ve startovací kultuře dvanácti bakteriálních kmenů. Konečný produkt je také uzavřen do patentované, třívrstvé kapsle, která se rozpustí až ve střevním traktu. 

CHCI KOUPIT OM-X® PROBIOTIKA

Na konci fermentačního procesu tedy dostaneme nafermentovanou, natrávenou rostlinou směs = mimořádně kvalitní, špičkový zdroj prebiotik, který je navíc šetrný k trávicímu traktu, snadno stravitelný (právě díky rozmělněné formě pasty a natrávení způsobeném fermentací). Krom toho díky 3 - 5 letému životu obrovského množství bakterií získáme extrémně bohatý zdroj postbiotik a také vytrénovaných probiotických bakterií připravených na reálné podmínky a prostředí trávicího traktu.