Fermentace, geniální metoda "výroby" probiotických bakterií vynalezená přírodou - aneb jak se výrábí OM-X® probiotika
Nejprve se rozmělní směs 14 vhodných, ekologicky pěstovaných rostlin (např. vitální houby maiitake, shiitake, agaricus, řasy hijiky, konbu, wakame a další), které neobsahují pesticidy a insekticidy ani umělá hnojiva. Tyto rostliny používané pro fermentaci se sklízejí, když jsou na vrcholu zralosti a do směsi se přidávají postupně v průběhu celého roku. Rozmělněná směs se následně nalije do kvasných kádí a pro zahájení procesu se do ní přidá 12 specificky zvolených kmenů prospěšných bakterií v obrovském množství (cca 180 miliardám CFU na jednu kapsli).
Bílý bakteriální prášek, který znáte z běžných probiotik je tu tedy pouze na úplném začátku výrobního procesu. Bakteriální kmeny jsou navíc cíleně zvolené s ohledem na to, co v trávicím traktu následně dělají a jaké látky (postbiotika) ve střevě produkují.
Napodobení trávicího procesu a "trénink" bakteriálního soužití prostřednictvím fermentace
Bakterie spolu žijí ve stejném prostředí, tráví a fermentují živiny po dobu 3 ( v případě OM-X® probiotik standard) až 5 let (v případě OM-X® probiotik Deluxe), to vše v prostředí napodobujícím podmínky trávicího traktu (vystavení dalším bakteriím a konkurenčnímu boji, pH, anaerobní prostředí, atd) a během tohoto procesu se stane několik zásadních věcí.
1.) Bakterie se množí a taky umírají. Odumřelé schránky bakterií slouží jako cenná postbiotika a vytváří vhodné prostředí pro život bakterií stejného typu, zároveň přežívají a množí se pouze bakterie, které jsou schopny soužití s ostatními bakteriemi, které jsou nejvíce životaschopné a nejlépe se množí, a kterým se daří v prostředí napodobujícím trávící trakt. Probíhá tedy jakýsi evoluční proces, který z původních laboratorně vytvořených bakterií vytváří zocelené, "vytrénované" borce zvyklé na soužití s ostatními bakteriemi a na prostředí, do kterého se dostanou, až se kapsle s probiotickým extraktem ve střevním traktu začne rozpouštět.
2.) Při svém životě bakterie vyrábí "vedlejší" látky svého metabolismu, kterým se říká bakteríální metabolity a nebo také postbiotika. Slovo vedlejší jsme dali do uvozovek, protože postbiotika jsou hlavní účinné látky, díky, kterým jsou pro nás prospěšné střevní bakterie přínosné. Těchto mikroskopických látek je v probioticích OM-X® díky několikaleté fermentaci obrovské množství a na 500 typů (jejich kompletní výpis najdete v detailu produktu na našem eshopu) včetně řady SCFA (tj. mastné kyseliny s krátkým řetězcem), butyrátu a kyseliny fulvové. U OM-X® probiotik tedy nemusíte čekat až nebo zda přítomné bakterie takové látky vyrobí, jsou přítomny už v samotném produktu a okamžitě k dispozici.
3.) Bakterie pro svůj život a metabolismus potřebují potravu, prebiotika. Problém s běžnými prebiotiky je v tom, že z principu obsahují nestravitelnou vlákninu nebo komplexní sacharidy a právě proto některým lidem s velmi citlivým trávicím traktem prebiotika nedělají dobře a dráždí jim střeva. U OM-X® jsou prebiotika naopak jednou z hlavních výhod a zásadních složek, Díky tomu, že jsou rostlinné složky rozmělněné, zlepší se stravitelnost a rozpustnost obsažené vlákniny. Během fermentace jsou také vláknina a komplexní sacharidy částečně rozloženy. Díky tomu jsou prebiotika obsažená v OM-X® velmi snadno stravitelná a šetrná k trávicímu traktu, takže jejich benefitů mohou využít i lidé s extrémně citlivým trávicím traktem, kterým běžná prebiotika dělají problém.
Výroba OM-X® probiotik je tak více podobná výrobě fermentovaných potravin než tradiční výrobě probiotik. Rozdíl spočívá především v délce fermentace, složení rostlinné směsi (14 cíleně zvolených rostlin - mořských řas, vitálních hub, ovoce a zeleniny) a ve startovací kultuře dvanácti bakteriálních kmenů. Konečný produkt je také uzavřen do patentované, třívrstvé kapsle, která se rozpustí až ve střevním traktu.
Na konci fermentačního procesu tedy dostaneme nafermentovanou, natrávenou rostlinou směs = mimořádně kvalitní, špičkový zdroj prebiotik, který je navíc šetrný k trávicímu traktu, snadno stravitelný (právě díky rozmělněné formě pasty a natrávení způsobeném fermentací). Krom toho díky 3 - 5 letému životu obrovského množství bakterií získáme extrémně bohatý zdroj postbiotik a také vytrénovaných probiotických bakterií připravených na reálné podmínky a prostředí trávicího traktu.